Futuricon (Eurocon 2020) GoH!

Prije nekoliko tjedana su mi organizatori Futuricona (ovogodišnjeg Eurocona koji će se održati prvi vikend u listopadu – dijelom u Rijeci, a dijelom online) dali golemi kompliment – pozvali su me da budem jedna od počasnih gostiju Futuricona. Moja je prva reakcija, očekivano, bilo poprilično nekontrolirano, oduševljeno “Ajmemenistvarno?!” (Možda bi se moglo reći i da je zvučalo kao vrlo glasan “Squuueeee!”, ali ništa takvog ne priznajem 😉 )

Za one koji nisu upoznati s time što je Eurocon – radi se o međunarodnoj SF konvenciji koja od 1972. godine održava svake godine u drugoj europskoj državi, čime koordinira Europsko društvo za znanstvenu fantastiku (ESFS; European Science Fiction Society). Hrvatska je dosad bila domaćin dvaput – 1982. i 2012. godine je Eurocon održan u Zagrebu, a ove godine se održava u Rijeci (ili je barem trebao, damn you COVID!). Kako se Eurocon obično “veže” na lokalnu SF konvenciju, tako su Euroconi održani 1986. i 2012. bili vezani za SFeraKon, a ovogodišnjem je domaćin Rikon. Svaki Eurocon ima nekoliko počasnih gostiju (oliti GoH-ova – Guest of Honour), od čega obično jedan bude domaći GoH, a često bude i specijaliziranih GoH-ova (recimo, Futuriconu će znanstveni GoH biti Ivica Puljak).

Zato nimalo ne čudi što je moja reakcija na poziv bila takva kakva je bila. Golemi je to kompliment i priznanje, i nisam ni izdaleka očekivala takvo što – barem ne još podulji niz godina. Stvarno sam jako, jako počašćena, i još uvijek pomalo u nevjerici.

Da nije cjelokupne situacije s COVID-19 pandemijom, Futuricon bi nesumnjivo bio ne samo programski, već i vizualno spektakularan – no, iako će se zbog epidemioloških razloga umjesto uživo održati online, nimalo ne sumnjam da će ispuniti sva očekivanja (a, kako to počesto bude s Rikonom i udrugom 3. zmaj koja ga organizira, i nadmašiti ih 😀 ). To, uostalom, obećava i prva verzija bogatog programa koja će se još nadopunjavati.

Što ću točno sve u tom programu raditi ja, o tome se još promišlja 😉

A u međuvremenu, bacite oko na intervju na Facebook stranici Futuricona ili malo niže – ako vam ne smeta pomalo zahrđali engleski jezik. Pauza na koju je zbog koronavirusa stavljena međunarodna larperska scena, ipak, nosi svoje posljedice 😉

Objavio ivanadelac

Spisateljica, psihologinja, planinarka, i još mnogo toga.

One thought on “Futuricon (Eurocon 2020) GoH!

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: