O Ivani

Fotografija: Inverzija.net

Ivana Delač je rođena 1983. godine u Zagrebu, gdje je 2007. godine diplomirala psihologiju. Zaposlena je u zagrebačkoj III. gimnaziji kao nastavnica psihologije i stručna suradnica psihologinja, a završila je i dva stupnja edukacije iz bihevioralno-kognitivnih terapija te pohađa superviziju koja bi je kroz koju godinu trebala učiniti psihoterapeutkinjom. Također je predsjednica Stručnog razreda za školsku psihologiju u Hrvatskoj psihološkoj komori, a bila je aktivna i u mentorskom timu Škole za život te timu za izradu videolekcija i-nastave.

Pisanjem spekulativne fikcije se bavi oduvijek, a objavljuje od 2006. godine. Dosad je objavila četrdesetak priča u raznim žanrovskim zbirkama i publikacijama i tri romana – hvaljeni fantasy roman za djecu “Pegazari” (2009.), urban fantasy roman za mlade “Izgnani” (2016.) i feministički steampunk “Japodinine muke” (2018.).

Dobitnica je triju nagrada SFERA (za kratku priču “Post mortem”, roman za djecu “Pegazari” te edukativni LARP projekt Astra koji je suorganizirala 2014. godine). Romani “Pegazari” i “Izgnani” su nagrađeni i nagradom Artefakt, kao i novela “Lovac na planine”, a kratka priča “Reminiscencije oženjenog vilenjaka” Prvom nagradom Istrakona.

Ivana je od 2013. do 2020. godine uređivala godišnju sferakonsku zbirku priča koja izlazi na najstarijoj i najvećoj SF konvenciji u ovom dijelu Europe, SFeraKonu. SFeraKon organizira Društvo SFera za znanstvenu fantastiku, u kojem je godinama bila predsjednica žirija za SFERICE, nagrade koje se svake godine dodjeljuju najboljim radovima na SFerinom natječaju za likovne i literarne radove učenika osnovnih i srednjih škola, te članica žirija za dodjelu nagrade SFERA. Nekoliko je godina sudjelovala u međunarodnom spisateljskom projektu NaNoWriMo, a 2012. godine je bila jedna od dviju koordinatorica službene hrvatske NaNoWriMo regije. Aktivna je članica i tajnica Društva Cygnus za promicanje kulture i umjetnosti iz Zagreba, koje je u jesen 2022. godine održalo veliki međunarodni larp inspiriran svijetom Elder Scrolls računalnih igara, “The Elder Scrolls Chronicles: The Hold of Winter”. 

2020. godine je bila počasna gošća (GoH) Futuricona / Eurocona 2020, zajedno sa znanstvenikom Ivicom Puljkom i piscem Adrianom Tchaikovskyjem.

Ivana se u slobodno vrijeme bavi planinarenjem i rekreativnim badmintonom, a voli i putovati, te obilaziti muzeje. Iako je rođena u Zagrebu, gdje i živi, smatra se podjednako Karlovčankom i Slavonkom. U nekom alternativnom svijetu, vjerojatno bi bila arheologinja, povjesničarka ili redateljica.

Cjelovitu bibliografiju Ivaninih djela pronađite ovdje.

%d blogeri kao ovaj: